Langsiktig eller kortsiktig lån? Slik påvirkes økonomien.

Square

Å ta opp lån kan gjøres på flere måter.

Velges en løsning der man refinansierer boliglånet drar man med seg den nye gjelden med renter i tjue år eller mer. Et lån med kortere nedbetalingstid utgjør færre rentekroner totalt sett; i vårt eksempel er forskjellen nesten en halvering. I tillegg blir man kvitt gjelden raskere.

Innimellom trenger husholdningen ekstra penger. Det kan være uforutsette situasjoner, som for eksempel når hustaket lekker, vaskemaskinen går i stykker eller familiens hund må opereres. Det kan også være begivenheter av den mer planlagte sorten, som for eksempel at familien trenger et ekstra bad eller soverom.

En sparekonto er både smart og viktig,  men det kan være en utfordring å bygge den opp, ved siden av løpende utgifter til bolig, bilhold og alt annet husholdningen trenger. Trenger du å  låne penger kan du velge mellom ulike typer lån. Det er lurt å gjøre en vurdering av hvordan de vil påvirke deg og din økonomi.

Skal du for eksempel oppgradere en bolig du / dere eier, og som er verdt mer enn eksisterende lån med pant i boligen? Da kan du undersøke muligheten for å øke lånet med en sum tilsvarende det du trenger til oppgraderingen. Lånet refinansieres, og du får ny nedbetalingsplan.

artikkelen fortsetter under bildet

Ved å nedbetale lånet ditt raskt betaler du langt færre rentekroner i løpet av nedbetalingstiden.

Vær klar over at når en investering «bakes inn» i et nytt boliglån vil du komme til å betale på den i 20, 25 eller kanskje så mye som 30 år, alt etter hvor lang nedbetalingstid det nye boliglånet ditt skal ha. Vær også oppmerksom på at en økning av boliglånet vil utløse et refinansieringsgebyr.

Eksempel: Et lån på kr 200 000 over 25 år, til 3 % nominell rente, vil bety renteutgifter på totalt kr 85 000.

Alternativet kan være å ta opp et lån med kortere nedbetalingstid, til en høyere rente. Da nedbetaler du den konkrete investeringen raskere, i stedet for å trekke den med deg gjennom store deler av livet. Et ekstra lån vil medføre ekstra termingebyr, og det tilkommer også vanligvis et etableringsgebyr.

Eksempel: Et lån på kr 200 000 over 5 år, til 8 % nominell rente, vil bety renteutgifter på totalt kr 43 000.

Tenk igjennom hva som er viktig for deg i din situasjon. Ønsker du å nedbetale lånet ditt raskt? Regn ut hvor mye du kan klare hver måned. Kanskje du kan leve med et strammere budsjett enn du er vant til? Det kan utgjøre en fordel når lånet er nedbetalt. Da kan du for eksempel putte samme månedlige beløp på sparekonto.

 

Tekst: Mynewsdesk Foto: Mynewsdesk (Ill/1.sidefoto:iStockphoto)


reklame

Vår nettside – Bankene.no – Tilbyr en rekke forbrukerlån inntil 500.000 kr.
Pris.eksempel på forbrukerlån: 65.000,- over 5 år, effektiv rente 14,0%, tot.kost 89.093,-
Vi kan for eksempel tilby lån via Telefinans, hvor DIN søknad behandles av inntil 18 banker.
For å søke kan du klikke her – så får du mer info også


 

Ikano VISA er rabattkortet du kan spare opptil 5.000 kr i året.
Kortet gir faste rabatter på blant annet bensin og mat og forbrukeren kan velge betalingsutsettelse i opptil 9 måneder.
I tillegg til faste rabatter på bensinstasjoner og mat får man også ekstra rabatter på spesifikke produktgrupper hver måned –
les mer om Ikano Visa ved å klikke her.


Bankene.no er også på Facebook – klikk for å besøke oss der nå.